Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Társasházkezelés máshol, másképpen – Lengyelországi kezelési körkép II.
Országonként változó a lakás tulajdonosi formája és az ingatlan üzemeltetésének, fenntartásának módja.

Országonként változó a lakás tulajdonosi formája és az ingatlan üzemeltetésének, fenntartásának módja.

Lengyelországban a magántulajdonú lakást blokktulajdonosi lakásnak nevezik, illetve lakásszövetkezetnek. Kétfajta jog van a lakhatásra, a ténylegesen saját tulajdonú lakás (ez a ritkább), és amikor a lakó tulajdonosi joggal rendelkezik a lakást illetően, amely a lakásszövetkezeté. A szövetkezet intézi az épület üzemeltetését, irányítja a felújításokat, mindezekbe a lakóknak nincs sok beleszólásuk.
A saját tulajdonú lakás tulajdonosai társasház tagjai lesznek, de a lakásszövetkezet is, amelyhez szövetkezeti kézben lévő lakás tartozik. Minél több magántulajdonú lakás van a blokkban, annál kevesebb beleszólása lesz az életükbe a lakásszövetkezet vezetőségének. Ez azt jelenti, hogy a lakásszövetkezeteknek egyre kisebb hatalma lesz. Azoknak a blokkoknak az esetében, amelyekben a lakások többsége már most külön álló magántulajdonban van, a lakásszövetkezetek gyakorlatilag meg vannak fosztva a hatalmuktól.
A blokkok irányítása a tulajdonosok saját kezébe kerül, független vezetőséget választhatnak. Az épület irányítására felbérelhetnek…

Folytatjuk a lengyel lakásszövetkezetekkel ismertetésével
W. T.