Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Takarékoskodjunk magyarosan!
A társasház esetében mindig fontos kérdés, hogyan tudunk takarékoskodni a költségekkel.
A társasházban és a lakásszövetkezeti lakóépületekben élő embereknek elemi érdeke, hogy a magas energiaköltségek mellett csökkentsék a rezsiköltségeket. A gázátalány jelentősen meghaladja a tényleges fogyasztást, ezért jogos az a tulajdonosi kezdeményezés, hogy elfogyasztott gáz után fizessék a díjat.
A takarékosság egyik első lépése lehet tehát, ha nem átalánydíjat fizetünk, hanem a mért fogyasztás után fizetjük a költségeket. Én a nyári időszakban ki szoktam költözni a hétvégi házamba, ott jobb a levegő, a munkahelyemhez viszonylag közel van, jobban ki lehet pihenni a napi fáradalmakat. Ezért átnéztem az otthoni számláimat azzal a szándékkal, hogy felmérjem, mivel csökkenthetném a költségeimet, ha hónapokon keresztül úgysem lakik senki a lakásban. Ekkor ismét rádöbbentem, hogy a konyhai gáztűzhely után átalánydíjat fizetek, mikor nem is használom. Kiderült, hogy még az is sok, mert a tűzhelyet lecserélve már évek óta villanysütőt használunk, így kisebb átalányt kellene fizetni. Ez elúszott, mert nincs meg a villanyszámla, és a sütőt sem villanyszerelő szerelte be (villamosmérnökként ez még nekem is sikerült).
Tehát nézzük, milyen lehetőségünk maradt:
- mérni a fogyasztást, de ez elsőre nem megoldható, a gázvezeték közös a társasházban, órát nem lehet szerelni a konyhába,
- megszüntetni a ...

Kaplonyi György