Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Ízlés és lakáskultúra angliában
"Angliában: minden lakóház egy finom köntös, egy jól szabott öltözet, melynek megvan a polgári múltja, de ezer lehetőség van a színárnyalatokra, a szabás - finomságokra és az egész együtt: úri rend."
(Nádai Pál 1930.)

Voltak idők, talán még nem is olyan régen, mikor mi magyarok a nagy ködös Albinból próbáltunk ellesni minden olyan jót az életükből, amiből nekünk nem túl sok jutott történelmünk vérzivataros múltja miatt. Ahhoz, hogy a huszadik században, megfelelő helyünket elfoglalhassuk Európa palettáján az új világrendben, pótolni kellett hiányosságainkat, és ezen igyekezetünkben sokszor az angol társadalmi berendezkedés, az angol életmód és műveltség járt útjai segítettek.

Az angol otthonok alaprajza és berendezése minden esetben "házias", mert maga az angol ember is az. Egy angol otthon elárulja az idegennek, hogy lakója, hagyomány- és családtisztelő, gyermekszerető, vonzódik a falusi élet örömeihez, mely életforma reprezentálója szobáik nagy kandallója, de éppen úgy a bibliaolvasó öreg misszek is hozzátartoznak ehhez a képhez, akárcsak a kiadós angolos reggelik.

Az angol életmód és lakáskultúra nem csak a múlt században volt követendő példa a kontinens országai számára, hanem még napjainkban is megérdemli a megkülönböztetett figyelmet.
H. T.