Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Itt a farsang áll a bál!
A farsang elméletileg vízkereszt napján január 6.-án kezdődik és hamvazószerdáig tart, a gyakorlat szerint viszont március végéig elhúzódik a báli szezon.

A karácsonyi és szilveszteri ünnepségek után máris újabb szórakozásra adnak lehetőséget a farsangi mulatságok. A farsangi mulatság és a karnevál hagyományához számos magyarázat fűződik. A legelfogadottabb a tél temetése, a télűzés, a tavasz közeledtének látványos ünneplése. Az eredetileg pogány ünnep múltja Olaszországból származik, a régi római Saturnália ünnepekből. Akkor még a szertartásoknál emberáldozatot mutattak be. A kiválasztottnak élete utolsó heteiben mindenki engedelmességgel tartozott és mindent megkapott amit megkívánt, majd a saturnalia végeztével önkezével kellett véget vetnie az életének.

Hazánkban a középkorra tehető a látványos farsangi ünneplések kezdete, tájegységenként változó népszokásokkal. Egyes nyelvterületeken elterjedtek a farsangi köszöntők, de ismertek
vénlány és vénlegény csúfoló versikék is. Míg az ősz a lakodalmak ideje volt, addig a farsang az ismerkedés, a lánykérés időszakának számított. A farsanghoz számos hiedelem kapcsolódott, mint például ….