Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Ellenőrizhető-e a társasházi elszámolás?
A társasházi demokrácia alapvetően a lakástulajdonos és a kezelő együttműködésének alapja.

Május 31-ével az idei évben is lezáródtak a társasházak elszámoló közgyűlései. Szinte rutinszerűen évek óta felvetődik egy kérdés az elszámolások ellenőrzésével kapcsolatban: joga van-e a társasházi tulajdonközösség bármely tagjának ellenőriznie az elszámoláshoz tartozó pénzügyi-számviteli anyagot?

  A tulajdonostársak sokszor találkoznak elutasítással a társasházkezelő részéről, a válasz általában az, hogy a számvizsgáló bizottság már ellenőrizte a kért dokumentumokat. Arról, hogy egy tulajdonostárs jogosult-e ellenőrizni a társasház pénzügyi-számviteli anyagát, az új társasházi törvény sem rendelkezik, de nem is tiltja azt. Azok a társasházkezelő cégek, akik megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek, már hosszú évek óta úgy küldik ki a közgyűlési meghívót, hogy "bármely tulajdonostárs jogosult a közgyűlés előtt előre egyeztetett időpontban a társasházkezelő székhelyén a pénzügyi-számviteli anyag ellenőrzésére". Az ilyen jellegű meghívónak a közgyűlésen is van jelentősége, mert amennyiben nem élt egy tulajdonos az ellenőrzés lehetőségével, le lehet állítani, hogy ne csipcsup dolgok kerüljenek a közgyűlés elé. Nem a közgyűlésre tartozik, hogy egy zárjavítás 30 vagy 35 perc. Ezen a fórumon nem érdemes megvitatni, hogy a takarító hány üveg hypót használt el, sőt azt sem, hogy hány lapot másoltatott a közös képviselő a társasház tájékoztatása érdekében.

  A közgyűlés arra hivatott, hogy döntsön a társasházkezelő által benyújtott elszámolásról, és az adott gazdasági év költségvetéséről. Az elszámolásról való döntésnél a tulajdonostársaknak egy dolgot érdemes figyelembe venni, hogy a társasházkezelő az általa benyújtott elszámolásban szereplő adatokért 5 évig tartozik felelősséggel. A költségvetésnél arra kell nagyon odafigyelni minden tulajdonostársnak, hogy a közös költség mértékét olyan szinten fogadja el, hogy az alkalmas legyen a költségvetés tárgyévi teljesítéséhez.

  A társasházkezelő kiválasztásánál eleve figyelembe kell venni, hogy milyen megbízási szerződést kíván kötni a társasház. A tulajdonosok többsége, de ha csak egy elenyésző része is, élni kíván az időszakos ellenőrzéssel, akkor ennek lehetőségét a megbízási szerződésben is szerepeltetni kell. Minél teljesebb körűvé teszi a társasházkezelő az általa végzett munkáról való tájékoztatást, annál könnyebbé válik együttműködése az általa képviselt társasházzal.