Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Ázsia Nagyvárosai: Hong Kong
Az európai ember számára Hong Kong a rejtélyek szigete. Termékeik ugyan nem ismeretlenek, de az ottani életforma a társadalmi berendezkedés megismerésének terén még van pótolni valónk.

Volt egyszer egy gyéren lakott sziget a Gyöngy Folyó deltájában. Ennek a szigetnek a partján volt egy gyönyörű, a tengerbe zúduló vízesés, ahol az arra járó kereskedőhajók könnyűszerrel tudtak, az annyira fontos, édesvízhez hozzájutni. Történetesen, ehhez a vízeséshez közel, volt egy öbölben megbúvó kicsi település, mely a környéken kitermelt illatos fafajtáról, az „Illatos Kikötő” nevet kapta, ami kínaiul úgy hangzik, hogy Hong Kong. Fotó: A kis vízesés

Valahogy így kezdődik Hong Kong története, a 16.-17. századtól Kínába látogató különböző nemzetiségű kereskedők szemszögéből. Jelenlegi kiterjedését három lépcsőben érte el. A Brit fennhatóság több mint száz éve alatt, melyet csupán egy közel négy éves Japán megszállás szakított meg a Második Világháború éveiben, az anyagi és szellemi értékek szabad áramlásának központjává fejlődött. A kapitalizmusnak olyan, a szabad kereskedelemnek elkötelezett formája létezik továbbra is, ahol az adók és a kormányzat befolyása a gazdaságra minimális.

Hong Kong hírhedten zsúfolt városi környezetében a hatékony tömegközlekedés érdekében több nagyszerű megoldást is láthatunk a városban. A mindennapi utazáshoz használható az „Octopus Card” rendszer, a világ legnagyobb tömegközlekedési célokat szolgáló mozgólépcső és kültéri személyfelvonó rendszere, a kábeleken lógó függővasút.

Hong Kong végtelen módon kínai és nagyon nyugati egyben. A pénzügyi és emberi szabadság szigete, Ázsia állandóan változó és gyakran viharos tengerében.

Ujhelyi Attila