Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Az elszámoló közgyűlések előkészítése
A társasház fejlődéséhez az anyagi fedezeten túl jól előkészített és megvalósítható költségvetési terv szükséges.

A 2003. évi CXXXIII. társasházakról szóló törvény szerint a közgyűlés határoz a közösség éves költségvetésének és elszámolásának, a számviteli szabályok szerinti beszámolójának elfogadásáról. Az éves elszámolásról és a költségvetés megállapításáról szóló közgyűlést a szervezeti-működési szabályzatban meghatározott időpontig, de legkésőbb május 31-éig kell megtartani. Az év első öt hónapja a társasházkezelő cégeknél a közgyűlések jegyében zajlik.
A társasházi évindító közgyűlés meghívójának fő napirendi pontjai, a meghívó alaki és formai követelményei és elengedhetetlen mellékletei. Az elszámolásból nyomon követhető, hogy a 2006. évi tervhez képest hogyan alakult a kiadás és a bevétel, mennyit költött a társasház felújításra, karbantartásra, közműdíjakra, munkabérre és egyéb tételekre. Az is kiderül, hogy a tulajdonostársak eleget tettek- e közös költség befizetési kötelezettségeiknek.
Az éves tervezésnél figyelembe kell venni a közüzemi díjak emelésének mértéket, a várható emeléseket, mert a rosszul előkészített terv, hátrányosan befolyásolhatja a társasház fejlődését, de a napi üzemeltetésben is zavarok keletkezhetnek. A közös költség meghatározása alapos tájékozottságot igényel, mert ……

Tóth