Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Amikor a kémény befelé füstölög
A kéményseprők egy része kissé lazán kezeli a felújított kémények átvételét, talán nincs minden rendben a házuk táján.
Egyre több a probléma a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. . (FŐKÉTÜSZ)
tevékenységével kapcsolatban. A felújított kémények átvétele nem mindig a kémény állapotától függ. Nem mindegy, ki akarja átvetetni a kéményt, és az sem mindegy, ki végezte rajta a munkát. Hogy mindez mitől függ?
Egy közgyűlési döntéssel kezdődött a Frangepán utcai társasház lakójának kálváriája. A házban az egyik lakás kéményét néha szikrázni látták, és volt, aki füstszagot is érezni vélt. A társasház közgyűlésén a másik lakás kéményének felújítása kapcsán döntöttek ennek a kéménynek is a megmagasításáról. A kéményt lebontották, és építettek egy újat, na de milyet! Ömlött a füst a kéménycsőből a lakásba, a tűzoltók segítségét kellett kérni. Az eseménynél a közös képviselő és a rendőrség is jelen volt, a hiba elhárítására kötelezték a házat. Újabb kivitelező, újabb bontás, és a kémény még mindig életveszélyes. Úgy tűnik, egyik esetben sem lett volna szabad átvenni a kéményeket.
A vétlen tulajdonosok nem is tudták használni a fűtőberendezésüket, s egyre türelmetlenebbül várták a megoldást. Egy közel sem hibátlannak nevezhető kémény átvételét kifogásolták meg, mert senki sem szeret füstben fuldokolva, életveszélyes körülmények között élni a kéményseprők által szakszerűnek ítélt építmény miatt. Levélben tájékoztatták a FŐKÉTÜSZ helyi kirendeltségvezetőjét a kéménykivitelezéssel, -béleléssel kapcsolatosan észlelt észrevételeikről, a hiányosságokról. Sürgős intézkedést kértek a megítélésük szerint életveszélyes kémény helyreállítási kötelezésére.
A levél bevezetőjéből kiderül, hogy az átvételnél a hiányosságok felsorolását követően kérték a kéményseprőt, tartson próbafűtést, ám azt ő elutasította. Távozása után begyújtották a kazánt, és a füst pillanatok alatt elárasztotta a lakást. A négy darabból összerakott füstcső az illesztéseknél ontotta a füstöt. A levélből néhány kiemelt részlet:
- A födém közepére elhelyeztek egy 10-15 q, 2 méter épített kéménypillérű és 12 m magas vasszerkezetű építményt, az eredeti 120 cm magas kéménypillérű és 6,8 m magas vasszerkezetű építménnyel szemben…
- Az épített kémény tetejére nem helyeztek el vízvetőt…
A továbbiakban még leírták, hogy hiányzik a kéménynél a bádogfedés, a kb. 10 méteres kémény 120 x 180 cm-es tisztítónyílása kb. 2 m-re van a födémtől, és nincs létra.
A kémény vasszerkezetét nem látták el korrózióvédelemmel, a lakásukban a kazánt és a kéményt összekötő füstcsövet 4 darab 40 centis tömítetlen darabból rakták össze. A saválló béléscső és a vas füstcső anyaga miatt kontakthatás alakul ki.
Nem biztosított a kazán működéséhez szükséges levegőcsere, de villámhárító-problémáról is írnak.
A társasház megkérte az ÉMI Nonprofit Kft. szakértői véleményét, amely alátámasztotta a tulajdonos kifogásainak jogosságát. Hiányzik a tanúsítvány és az EK-megfelelőségi nyilatkozat a kéményekhez, azonosíthatatlan a gyártó és a típus.
A kémény burkolata spirálkorcolt, holott a külső héj és a levegővezeték csak merev falú csőből, az előírt szerelési technológiával kialakított kapcsolatokkal készíthető el. Flexibilis és spirálkorcolt cső alkalmazása tilos. Ezért a kémények burkolata nem megfelelő. A vizsgált szikrafogó áramlási ellenállása valószínűsíthetően túl nagy, mivel a palástján sem lehet átlátni. A kémény rögzítésére Hilti-szalagot használtak, az azonban nem alkalmas ilyen nagy igénybevételre. A falazott és a szerelt kémények összeépítése nem megfelelő. A kitorkollás helyén időjárásnak és korróziónak ellenálló anyaggal kell lefedni, itt ez nem történt meg. A füstcsövet nem bontható módon alakították ki, és acélból készült, amely korrózióálló acél béléscsővel összeépítve kontaktkorróziót okoz. A vizsgátl kémények nem felelnek meg az MSZ 845:2012 számú szabvány követelményeinek és a forgalomba hozatal feltételeinek. A nem megfelelően kivitelezett kéményeket vissza kell bontani. A tartószerkezetet a kémény súlya és a várható szélterhelés figyelembevételével statikailag ellenőrizni kell. A kéményeket acélbilincsekkel kell rögzíteni. Csak olyan szikrafogót szabad alkalmazni, amely nem okoz túl nagy ellenállást az égéstermékek áramlásában.
Az azonban még várat magára, hogy végre használható legyen a kémény.