Még nem regisztráltam

REGISZTRÁLOK

Aki dolgozik, az hibázik is - veszélyek és kockázatok a vállalkozásban
Minden munkahely rejt valamilyen veszélyforrást, ezért körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a szabályzatok, ellenőrzések, elemzések lehetőségét.
"Mások kárán tanul az ember, és addig nincs is baj, amíg velem nem történik meg." - sokan vagyunk ezzel így, és igyekszünk a szakmai követelményeknek megfelelően működtetni a vállalkozást. A rengeteg jogszabály között nem egyszerű kiigazodni a ránk vonatkozó információhalmazból, így előfordulhat, hogy ismereteink hiányosak vagy frissítésre szorulnak. A cég- és ügyvezetők feladata, hogy a vállalkozás szabályszerű működése során az alkalmazottak tisztában legyenek a munkavédelmi ismeretekkel, és folyamatosan képezzék őket. Erre való hivatkozásként a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 1998. január 1-jétől hatályos módosítása (54. paragrafus (2) bekezdés) kimondja, hogy a munkáltató köteles minőségileg, illetve szükség esetén mennyiségileg értékelni a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatokat, és a 2000. évi XXV. törvény alapján háromévente munkahelyi és kémiai kockázatértékelést kötelező készíteni. Mindez független attól, hogy adott vezető a tevékenységét mennyire minősíti kockázatosnak.

Jó példa erre, hogy egy hétköznapi irodai tevékenység, amely első látásra semmilyen kockázatot nem jelent, de valójában …

Tz-balázs